DOCENT CURSUS STAAL

JAN

HESELMANS

Jan Heselmans

Jan Heselmans is materiaalkundige met een specialisatie in metalen (met name staal) en corrosie. Sinds 1986 heeft hij wereldwijd ervaring opgedaan in deze disciplines. Jan Heselmans heeft aan de HTS Utrecht ‘metaalkunde’ gestudeerd en is afgestudeerd (voor de HTS) bij de TU Delft op het gebied van flitsgieten van aluminium. Hij heeft een jaar voor het Max Planck Instituut für Eisenforschung in Düsseldorf gewerkt aan de Wumsi (der Warm Umform Simulator). De Wumsi is een stuikmachine die een thermomechanische behandeling van staal in een walsstraat simuleert.

Jan Heselmans is zijn carrière begonnen bij MCE in Leiden: 'Metal and Corrosion Engineering'. ( MCE is in de jaren 80 verkocht aan Schielab BV wat samen met STORK  lab aan de basis heeft gestaan voor het huidige Element Materials Technology). Jan Heselmans heeft vele publicaties op zijn naam staan in de diverse vaktijdschriften. Na MCE is hij voor zichzelf begonnen met het bedrijf HMC-Corlab. De specialisatie was ‘corrosie engineering’. In 2001 heeft Heselmans zijn bedrijf verkocht aan CorrOcean ASA in Trondheim (Noorwegen). Hij kwam hier zelf in loondienst en specialiseerde zich verder in de olie en gas markt, met name offshore. In 2004 werd CorrOcean BV verkocht aan Force Technology en in 2006 kocht Heselmans het bedrijf terug en wat tegenwoordig Corrodium BV heet. De werkzaamheden nu zijn nog steeds corrosie engineering, maar er zijn zelf ontwikkelde instrumenten bijgekomen. Corrodium houdt zich nu ook bezig met ontwikkeling en productie van instrumenten en probes voor corrosie monitoring en van instrumenten voor kathodische bescherming en het bestrijden van galvanische corrosie.

Jan Heselmans was van 2013 t/m 2015 voorzitter van NACE TG 498, een normcommissie voor een NACE Standard om te komen tot een betere veiligheid aangaande toepassing van RVS in zwembaden.

Heselmans is 17 jaar docent corrosie geweest bij Inspectie en Keuring niveau 3 en Las Praktijk Ingenieur bij de Hogeschool Utrecht en geeft nog regelmatig trainingen op het gebied van metaalkunde en corrosie.

Cursus Staal

Jan Heselmans verzorgt de cursus Staal. Leama biedt met haar training Staal voor een ieder de juiste kennis op het juiste moment. U ontvangt na succesvolle afronding per module een certificaat.