Cursus

Warmtewisselaars

Inhoud van de cursus

Inhoud van de cursus

Warmtewisselaars zijn doorgaans onopvallende apparaten in een proces zolang ze het goed doen. Het is echter een veel besproken onderwerp zodra ze falen. En vaak heeft de oplossing verregaande consequenties op de plant lay-out door optreden van ruimtegebrek.
Deze cursus geeft u inzicht om te komen tot de juiste keuze van een bepaald type warmtewisselaar en zo - los van de enorme besparing in verminderde energieverbruik - het toekomstig falen tot een minimum te beperken. Naast de bespreking van verschillende types warmtewisselaars met hun specifieke kenmerken, wordt de nadruk gelegd op beproefde technologieën die aanvullend kunnen werken op reeds bestaande. Vervuiling in warmtewisselaars kost de Nederlandse industrie 1 miljard euro per jaar! Met deze uitgebreide cursus kunt u dat voorkomen!

Geschikt als lesmateriaal voor HBO en WO opleidingen

In de procesindustrie is de warmtewisselaar één van de meest toegepaste apparaten. In deze online cursus krijgen de studenten les van een expert met zeer uitgebreide ervaring en kennis en leren zo spelenderwijs de theorie van warmteoverdracht toe te passen in het ontwerp van verschillende types warmtewisselaars. Wij helpen u graag met de selectie van de juiste modules voor een maatwerkoplossing voor uw school of universiteit.

De modules zijn in het Nederlands en in het Engels te volgen. Hieronder een korte indruk van de verschillende aangeboden modules. Om de cursus te kunnen volgen moet u zich eerst registreren via de PORTAL , vervolgens koopt u credits á € 99,00 per credit welke u kunt inwisselen voor de gewenste module. Bij aanschaf van 8 credits ontvangt u 1 credit gratis.

Leama Module beschrijving

Voor de modules van deze cursus heeft u 1 credit per module nodig. Bij afname van de complete cursus van 13 modules betaald u € 990,00 ( bij afname van 8 credits krijgt u er 1 gratis)

Module 1
Deze module behandelt een overzicht van de meest toegepaste types warmtewisselaars. We kijken naar de marktverdeling van de verschillende types over de jaren en bespreken een buisromp warmtewisselaar. Stromingsanalyse en voorbeelden van een HTRI berekening worden getoond.

Module 2
In deze module gaan we dieper in op de materie buisromp warmtewisselaar. Met name wordt de TEMA nomenclatuur toegelicht waarbij de mechanische aspecten invloed kunnen hebben op het thermisch ontwerp. Dit wordt met veel praktijkvoorbeelden uitgelegd.

Module 3
In deze verdere verdieping van buisromp wisselaars staat de pijp-pijplaat verbinding centraal. Ook veel aandacht voor buisvibratie met veel voorbeelden uit de praktijk. Hoe kunt u buisvibratie voorkomen en beteugelen? Deze module geeft U talloze handvaten.

Module 4
Welke maatregelen moet je nemen om de buizen in de bundel te beschermen tegen hoge snelheden? Wanneer moet je een botsplaat of botsstangen gebruiken? Veel praktijk voorbeelden passeren de revue. Kosten besparen wie wil dat nou niet? Middels de uitleg over verschillende TEMA types komt u hier achter bij het volgen van deze module.

Module 5
Bespreking van uitneembare bundels van U-tube tot Floating Heads en Texas Towers, staan in deze module centraal. Zeer interessante discussies over buisvibratie en akoestische buisvibratie met HTRI simulatie voorbeelden. Hoge druk in een buis romp warmtewisselaar? Geen probleem. Alle geheimen van de Breech Lock warmtewisselaar worden in de module met u gedeeld.

Een "must do" module voor menig ingenieur op zoek naar kosten besparing.

Module 6
We zijn nog steeds bezig met buis-romp warmtewisselaars, maar nu ligt de focus op wat zich mantelzijdig afspeelt. Buisondersteuning middels allerlei constructies zoals conventionele en geavanceerde keerschotten, rods, expanded metal. En wat dacht u van helical baffles? In deze module bespreken we tal van voorbeelden en wat de voor en nadelen zijn per type. Wilt u nog meer weten over helical baffles? Volg dan de speciale Masterclass Helixchanger. Veel besparingen zijn mogelijk wanneer u dit type toepast.

Module 7
In deze module laten we u kennismaken met talloze beproefde buis varianten. Wat dacht u van Twisted Tube of een High Flux tube? Na het volgen van deze module staan deze typen en talloze andere soorten geavanceerde buizen u helder op het netvlies.

Module 8
In de laatste module buis-romp warmtewisselaars laten we de wisselaars efficiëntere opereren middels het toepassen van buis inserts. Nog nooit van gehoord? Of wilt u zien welke mogelijkheden er allemaal zijn? Dan is deze module een verplicht onderdeel. Draadgewonden types of getordeerde strip? Middels videosimulaties krijgt u een "inside view" wat insert technologie u kan bieden qua energie besparing. We behandelen ook een aantal speciale wisselaars zoals een valfilmverdamper of wat dacht u van een Helitrans of Helifin? Een actuele casestudy wordt besproken waarbij we een conventionele wisselaar vergelijken met Helixchanger, Twisted Tube en EM baffle ontwerp. Een verrassende uitkomst staat u te wachten.

Module 9 : luchtkoelers ofwel Air Cooled Heat Exchangers, deel1&2
In deze modules gaan we de luchtkoelers bespreken. Waar moet u allemaal op letten bij het specificeren van een luchtkoeler? Forced draft, Induced draft of Air-recirculatie? Welke ventilator gaan we gebruiken? Hoe is de geluidsbelasting? Hoe specificeren we de luchtkoeler: gaan we het als een module bouwen of zetten we het op de site in elkaar? Welke buistypen zijn er allemaal en welke buis moet ik gebruiken in welke applicatie? Na het volgen van deze module bent een serieuze gesprekspartner van een  luchtkoeler fabrikant.

Module 10: dubbelpijp warmtewisselaars ofwel Multi Tube Hairpin Heat Exchangers
In deze module een uitleg van de dubbelpijp ofwel multi tube hairpin wisselaars. Deze wisselaars zijn populair in off-shore maar veel voorbeelden hiervan zijn ook te vinden in de voedingsmiddelen- en chemische industrie. Wordt de buis-romp wisselaar kleiner dan 10 m2, dan is kennis van zaken van dit type een must. Toepassen van Twisted Tube of toch maar een longitudinal fin buis? Het verschil zit hem in de details. Hier vindt u de broodnodige antwoorden op uw vragen rondom dit type.

Module 11: Platenkoelers ofwel Plate & Frame Gasketed Heat Exchanger
Plate en Fame Heat Exchangers, een begrip in warmtewisselaar land. Waar worden ze niet toegepast? Maar werken ze altijd naar behoren? In deze module worden de geheimen ontfutselt van de fabrikant en worden met u gedeeld. Ooit gehoord van "freezing effect"? In deze module worden talloze aan de praktijk gerelateerde situaties besproken waarbij de onderdelen zoals pakkingen, Chevron Angle, Wide gap plates uitvoerig aan bod komen. Wat kunnen we doen met vervuiling in platenkoelers? Een "must do" module voor diegenen die veel met platenkoelers werken of er één willen aanschaffen!

Module 12: Spiral plate, Plate in Shell, Packinox, Spiral Coil, Printed Circuit, Brazed Aluminium heat exchanger
Een zeer uitgebreide module met veel warmtewisselaar typen. Spiral plate, Plate in Shell, Packinox, Spiral Coil, Printed Circuit, Brazed Aluminium heat exchanger.

Van sommige nog nooit gehoord? Dit is uw kans om in korte tijd kennis te maken met zoveel soorten waarbij de voor en nadelen van elk type ruimschoots aan bod komen. Moeten we een slurry koelen? Welk type moeten we kiezen? De module geeft u het antwoord.

Module 13: Electrische heater, Submerged Combustion Vaporizer, Open Rack Vaporizer, Warmtewisselaar Selectie
Geen stoom beschikbaar als verwarmend medium? Geen nood; overweeg de aanschaf van een electrical heater. Gewoon de stekker in het stopcontact en draaien maar. Maar is dat nou allemaal zo simpel? Deze module geeft het antwoord op vragen rondom een electrical heater. Ook kijken we naar speciale waste heat boilers zoals in het Shell Proces SGHP. Heeft U te maken met het verdampen van LNG? Submerged combustion vaporizers en Open Rack Vaporizers komen aan bod.

Masterclass Helixchanger (3credits)
In de Masterclass wordt de Helixchanger®-heat exchanger van A to Z op een heldere manier uitgelegd middels grafieken, tabellen en veel foto materiaal. De presentatie duurt ongeveer 1 uur en 15 minuten. De vele voorbeelden waarbij zowel vervanging van bestaande conventionele als nieuwbouw passeren de revue. Serieuze kostenbesparingen tot wel 35% zijn mogelijk en dit alles onder handbereik door het volgen van deze Masterclass.Voor de Masterclass heeft u 3 credits nodig. De Masterclass kost € 297,00 excl. BTW

Cursus volgen

U kunt deze cursus volgen door in te loggen in de Leama Portal. Heeft u nog geen inloggegevens? Dan kunt u zich eenvoudig inschrijven. Wilt u meer informatie over het volgen van de cursussen in het algemeen, kijk dan bij 'Over Leama'.